Nederland stapt over op duurzame energie. Windenergie is daarvan een belangrijk onderdeel. In 2020 dient 14% van de energie in Nederland afkomstig te zijn van duurzame energiebronnen. Een groot deel van deze energie moet uit wind komen. Het gaat dan om 6.000 megawatt (MW) windenergie op land. Om deze doelstellingen te kunnen halen hebben Rijk en provincies afspraken gemaakt.

Verspreid over 50 vierkante kilometer staan 45 windturbines

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer staat in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De 45 windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen. Die lijnen zijn verspreid over ruim 50 vierkante kilometer in het gebied van 2e Exloërmond, Nieuw-Buinen, Drouwenermond en Gasselternijveen.

De groene stip markeert de windturbine DEE-2.1 die als eerste is gebouwd.

De ashoogte van de windmolens is 145 meter. De rotordiameter is 131 meter. De tiphoogte – het hoogste puntje van de molen op het moment dat een wiek recht overeind staat – wordt daarmee 210,5 meter.

Visualisaties

Van het windpark zijn zogeheten visualisaties gemaakt. U kunt via de plattegrond op meerdere punten in het gebied gaan ‘staan’ en daar realistische visualisaties bekijken. In de weergaves is de windturbine Nordex N131 gebruikt met een ashoogte van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter. Daarmee laten de visualisaties exact zien hoe het windpark eruit komt te zien, ook qua model van de windturbine.

Door op één van de iconen van een fotocamera te klikken op de plattegrond kunt u zien hoe de beoogde windmolens in het landschap staan. Deze visualisaties zijn panorama visualisaties. Om de foto overeen te laten komen met wat u werkelijk buiten zou zien, is de kijkafstand van belang. We raden u aan om een afstand aan te houden van circa één keer het beeldscherm-breedte tot de foto.